TANIGUCHI BUILDING, NOVARTIS CAMPUS, BASEL

A floating white cube

Client Novartis Pharma AG
Project managers Suzanne E. Rapetti-Hunsicker, Heini M. Bossert (Personal reference, Ernst Basler + Partner AG)
Time frame
2005 – 2009
Floor area 11,800 m2
Investment budget CHF 100 million
   
Services
  • Head of the international general planning team
  • Organization and leadership of user workshops
  • Management of the interfaces with the overall Campus master plan
  • Calculation of the building costs and cost controlling during the realization
  • Contract and change-order negotiations




As part of Novartis’s campus of innovation, the laboratory building designed by renowned Japanese architect Yoshio Taniguchi optimally combines state-of-the-art laboratory facilities with contemporary office workplaces. The four glazed laboratory floors are supported by unobtrusive columns giving the building the appearance of a floating white cube.

The sophisticated building design had to be matched precisely with both the stringent user requirements and the high density of service installations. Special attention was given to an inherently flexible floor layout to facilitate future adaptations to ever-changing user requirements and innovative laboratory technology.

As head of the general planning team we not only aligned and managed the large, diverse planning team, but also coordinated the various interfaces with the client organization, the overall Campus master plan and the building requirements imposed by the city of Basel.

zurück