CAMPUS ENTRANCE AND UNDERGROUND PARKING NOVARTIS CAMPUS, BASEL

A Gateway combining aesthetics and functionality

Client Novartis Pharma AG
Project managers Suzanne E. Rapetti-Hunsicker, Heini M. Bossert (Personal Reference, Ernst Basler + Partner AG)
Time frame
2004 – 2007
Floor area Parking 21,000 m2
Investment budget CHF 80 million
   
Services
  • Management of the general planning team
  • Identification and implementation of user requirements
  • Calculation of the building costs
  • Monitoring and controlling costs, project schedule and quality
  • Contract and change-order negotiations




The new entrance to the Novartis Campus in Basel is situated just off of the Voltaplatz in a picturesque park and above a modern underground car park. The striking wing-shaped roof of the entry pavillion made of a white, fiberglass reinforced plastic skin appears to float as it is supported solely by a structure of glass.

As head of the general planning team, we coordinated the three main interconnected disciplines: the architecture of the entry pavilion including its efficient car park, the landscape architecture and the various artistic contributions. This required an innovative and multifaceted planning team. We had to ensure the various user groups were addressed, the diverse requirements were integrated in the planning and the numerous visions were met through precise construction at all levels.

zurück