SOUTO DE MOURA BUILDING NOVARTIS CAMPUS, BASEL

Laboratory with a sophisticated structural system

Client Novartis Pharma AG
Project Manager
Heini M. Bossert (Personal reference, Ernst Basler + Partner AG)
Time frame
2006
Floor area 8,000 m2
Investment budget CHF 100 million
   
Services
  • Head of the international general planning team (Preliminary design)
  • Organization and leadership of user workshops
  • Management of the interphases with the overall Campus master plan
  • Estimation of the building costs




Designed by Portuguese architect Souto de Moura, the five-story laboratory building on the Novartis Campus in Basel, is almost transparent. The vertical supporting structure consists of just two cores which supply the laboratories and offices with all necessary services. In a framework effect these vertical elements also provide the necessary horizontal stiffening of the building.

The coordination of the complex structural system with highly technical building systems and laboratory installations imposed special challenges on all project stakeholders. During workshops we identified user requirements and integrated them into the preliminary planning. A detailed cost analysis was basis for further development.

zurück